dijous, 16 de desembre del 2010

Ous: mesures i codis identificatius

Els ous són una importantíssima font de nutrients.Es un aliment molt important ja des de l´antiguitat i el seu consum està estès per tot el món actualment.
Una gallina produeix un ou cada 24-26 hores.L´ou és un òvul d´una gallina que al llarg del recorregut per l´aparell reproductor de la gallina, des de l´ovari fins que és expulsat per la cloaca de la gallina, es va recobrint amb la clara i la closca fins obtenir un ou tal com nosaltres coneixem.


 El pes mig d´un ou està entorn als 60 gr, dels quals aproximadament el 60% és clara, el 30% és rovell i el 10% restant és closca i membranes.
 La closca està composta majoritàriament per calci. La clara o albumen està composta basicament per aigua (88%) i proteïnes (12%). El rovell o vitel·li conté vitamines, lípids i minerals.
 Al obrir un ou podem saber si és més o menys fresc mirant com de gran és la càmera d´aire que hi ha en un dels extrems de l´ou. Com més gran és la càmera d´aire, menys fresc és l´ou. També ens podem fixar en el rovell i la clara. Com més fresc és l´ou la clara és més densa i fa que el rovell suri damunt d´ella, i el rovell quedi centrat al mig de la clara.
Un cop l´ou està bullit també podem saber si és fresc o no per la mida de la càmera d´aire que queda entre la clara i la closca. Com més petita és la càmera més fresc és l´ou.
 Els ous frescos destinats a consum humà es classifiquen en funció del pes en 4 categories :
  XL: super grans: de 73gr o més.
  L: grans: de 63 gr a 73 gr.
  M: mitjans: de 53 a 63 gr.
  S: petits: menys de 53 gr.

 Per llei tots els ous que es venen als supermercats tenen que anar classificats, marcats i envasats.
  Un ou fresc ha de vendre's al consumidor en els 21 dies posteriors a la posta, encara que es pot consumir fins la data de consum preferent indicada al embalatge, que és 28 dies des del dia de la posta.
 L´ou va marcat amb tinta alimentaria amb un codi de números i lletres que corresponen a : primer dígit:forma de cria de les gallines; dues lletres següents: Estat membre de producció; resta de dígits: granja de producció; i també data de posta de l´ou..

Aquí podeu veure la "radiografia" d'aquest codi que actua com a "DNI"