dilluns, 5 de desembre de 2011

El vinagre, un "multiusos" a l'abast de tothom

El vinagre es pot usar per a moltes coses i no només com a amaniment per als menjars.

En la rentadora: És un magnific substitut del suavitzant. Tots sabem que el suavitzant és molt contaminant i a més car. És molt bo per a persones al·lèrgiques. N'hi ha prou amb tirar una mica en la cubeta del suavitzant i llest, la roba no farà olor de vinagre com se sol pensar. Però no només això, sinó que a més ajudarà a la nostra rentadora interiorment, ja que també és un gran aliat contra la calç.

En la cuina i en el bany: Podem usar-ho per netejar els fogons, mobles, sanitaris, taulells i tot en general ja que és desinfectant, desgreixador i a més dóna lluentor. Es pot demanar més?

Més usos: És un magnific producte per fregar el terra, que com he comentat abans és desinfectant, desgreixador i dóna lluentor, també com a multiusos i netejavidres.

En la butxaca i en el medi ambient: Si anem sumant la quantitat de diners que ens gastem en productes de neteja per a cada cosa ens adonaríem de quant podríem estalviar usant vinagre, a més ajudant al medi ambient ja que és un producte 100% natural.


En l'antiguitat es coneixien les propietats medicinals del Vinagre de Poma i s'utilitzava en el tractament i prevenció de moltes malalties; com a tantes altres coses, va quedar oblidat per molt temps quan l'home va centrar la seva atenció en els medicaments desenvolupats amb tecnologia de laboratori.

En aquesta època en la qual molts de nosaltres hem deixat de  retrobar-nos amb la natura el vinagre de poma ha tornat a ocupar un lloc important en la farmaciola naturista que cada vegada més adeptes té a tot el món; d'altra banda, als nostres països llatinoamericans on gran part de la població sofreix el flagel de la pobresa, el vinagre de poma pot ser un gran remei de rescat per a aquells que no tenen accés a una adequada atenció sanitària.

És molt difícil determinar exactament que és el que fa al vinagre de poma una beguda tan versàtil per a la salut; a manera informativa, destaquem la presència d'àcid acètic, àcid màlic, sals minerals com el calci, fòsfor, sodi, ferro, coure i, especialment, potassi, o vitamines com l'àcid nicotínic, la riboflavina (B2) o el betacaroté (pro vitamina A).

Hem destacat la riquesa en potassi la deficiència habitual del qual en l'alimentació actual pot provocar retard en el creixement, restrenyiment, insomni o irritabilitat nerviosa.

Entre les seves propietats podem citar les següents:

*Depura els intestins i evita les fermentacions intestinals.

*Millora la digestió facilitant l'acció dels enzims.

*Ajuda a moderar l'apetit.

*El seu contingut en àcid màlic ajuda a mobilitzar i eliminar els greixos que no són útils per a l'organisme.

*Accelera la combustió de greixos facilitant la pèrdua de pes.

*Estimula la diüresis sense que perdem l'equilibri del potassi.

*Per la seva aportació nutritiva podem considerar-ho un bon remineralitzant.

*Per la seva riquesa en betacaroté ajuda a protegir la pell i les mucoses; alleuja les inflamacions o les cremades superficials si s'aplica localment.

*És un excel·lent component de moltes fórmules naturals de bellesa.

*Tradicionalment s'ha utilitzat com a coadjuvant en el tractament de l'angina de pit, l'artritis, l'asma, la febre del fenc, la hipertensió, tot tipus de malalties respiratòries, el singlot o les enrampades.

*A més del seu ús en medicina i cosmètica humanes, el Vinagre de Poma s'utilitza com a complement en el tractament de nombroses malalties animals.

Com a dosi general i a manera orientativa, podem recomanar una o dues cullerades per a postres en un got d'aigua poden incorporar-se-li una cullereta de mel per augmentar les propietats nutritives d'aquesta preparació; es beu dues o tres vegades al dia. També pot agregar-se una cullerada sopera de vinagre de poma, i una altra amb mel si es desitja, en un litre d'aigua i servir-ho com a beguda diària en reemplaçament de sucs industrials o gasoses.

Abans de preocupar-se per la seva salut, potser seria bo provar el vinagre de poma.

Els efectes beneficiosos del vinagre de poma són coneguts des de l'antiguitat. Ja era un condiment usat per pobles com els Maies i els Egipcis. No solament és un amaniment que enriqueix i aromatitza les amanides i verdures, és un producte ple de benèfics per a la salut. El vinagre de poma o vinagre de sidra s'elabora amb pomes fresques ben triturades el most resultant de les quals ha estat fermentat de forma natural.

El Vinagre d'arròs és un suau vinagre extret de la fermentació de l'arròs. El seu color oscil·la entre el blanc i el daurat pàl·lid. És l'únic vinagre usat en la cuina japonesa, amb el qual s'assaonen nombrosos plats com el popular Sushi (el que fa és intervenir en l'elaboració de l'arròs que acompanya al peix tant en els sushis pròpiament dits com en els makis que són els " rollitos d'arròs" amb peix envoltats d'alga) Es conserva molt temps en un lloc fresc. El vinagre d'arròs té un subtil, però àcid sabor i és més suau que altres tipus de vinagre.